Gyakori kérdések

Mi történik egy ilyen csoporton?

Minden csoportalkalom beszélgetéssel kezdődik. Ezt a mozgásos rész követi, amely testtudati munkából és mozgásimprovizációból áll. A testtudati munka során a csoportvezetők instrukcióinak segítségével egy-egy testi működésünkre figyelünk, ami egyfajta meditatív állapothoz vezet el. Ebben az érzékenyebb állapotban folytatjuk egyéni, páros, vagy csoportos mozgásimprovizációs feladatokkal, melyeket a csoportvezetők a csoport aktuális állapotához is igazítanak. Az elmélyülést esetenként zene is segítheti. Az alkalmat záró beszélgetős körrel fejezzük be, amikor a csoporttagok megfogalmazhatják a mozgás során történt élményeiket, visszajelzést adnak egymásnak. A csoportban átélt élmények a szóbeli megfogalmazás révén megérthetővé, feldolgozhatóvá válnak.

Mit vegyek fel?

Kényelmes ruhát, amiben könnyű mozogni, például szabadidőruha, jógaruha. Zokniban vagy mezítláb mozgunk, cipőt nem viselünk a csoportokon.

Mi van, ha csak később tudok jönni, vagy el kell mennem korábban? 

Egy-egy csoportalkalom különböző részekből áll össze egy egésszé, és fontos, hogy minden tag minden résznél legyen jelen. Csak akkor jelentkezz csoportjainkra, ha úgy érzed, be tudod tartani az időkeretet.

Hányan vannak egy csoportban?

A csoport 10-14 fős. Nyolc főnél kevesebb jelentkező esetén nem indítunk csoportot.

Van-e titoktartás?

Sem a csoporttagok, sem a csoportvezetők nem beszélhetnek másoknak a csoporton hallottakról. Ez azért fontos, hogy minden csoporttag biztonságosan megnyilvánulhasson, ne kelljen attól tartani, hogy a történetemet a csoporttársaim kibeszélik a barátnőjükkel, férjükkel.

Szükséges-e ügyesség, tánc- vagy jó mozgáskészség?

Egyáltalán nem. A csoportvezetők úgy állítják össze a gyakorlatokat, hogy az minden csoporttag – akár idősebbek, kevésbé fittek – számára megfelelő legyen.

Beszélnek-e magukról a terapeuták?

A terapeuták saját személyes történetüket, problémáikat nem vihetik be a csoportba. Az egy-egy mozgásalkalom során megélt érzéseiket, tapasztalataikat azonban megosztják a csoporttal.

Van-e testi érintés?

Igen, módszerünkben többféle módon is használjuk az érintést, de nem kötelező, és biztonságos keretek között történik.